De droom van Gust

Van 1976 tot de winterslaap…

​Stichter en bezieler Gust Dierickx startte op 27 mei 1976 met “Het Dendermondse Marionettentheater Kalleke Step”.

Kalleke Step, de nar die zo sierlijk en acrobatisch voor het Ros Beiaard danst, werd en is nog steeds de spilfiguur van ons theater. 
Gust realiseerde hiermee zijn droom, namelijk naar analogie met de Antwerpse Poesje, Theater Toone in Brussel, Pierke Pierlala te Gent en het Mechelse Stadspoppentheater, schonk hij Dendermonde een echt Dendermonds Marionettentheater.

Duizenden kinderen van diverse generaties mochten genieten van de sprookjes en de fratsen van Kalleke Step. Toen Gust ziek werd in 2002, viel Kalleke Step in een diepe en lange winterslaap…​

Gust

1976

27 mei Hemelvaartsdag: Gust zijn marionettenkind wordt geboren en om het een naam te geven moest hij niet ver zoeken, niet “Peke Rammekeszand”, niet “Stikke va flesse”, maar: “Kalleke Step”, de nar die zo sierlijk en acrobatisch ons Peird begeleidt door de straten van Dendermonde.​

3 september: Kalleke Step wordt ingeschreven in het bevolkingsregister van Dendermonde door schepen Luc Wiemeersch als ambtenaar van de burgerlijke stand en met als ouders Gust Dierickx en Lou De Leenheer, Dora Burssens als meter en Artur Block als plaatsvervangend peter voor Raymond Mestdagh. Onder de aanwezigen zijn o.a. jeugdschrijfster Christina Guirlande en kunstschilder Renaat De Smet.
Op dezelfde avond, ter gelegenheid van de Jazzmarkt zorgde Kalleke Step met agent Knopkes voor een avant-première, tegen een achtergrond van een krijttekening van het Belfort.

4 december: Plechtig opening van het eerste vaste theater in aanwezigheid van de heer Everaert, afgevaardigde van het ministerie van Nederlandse Cultuur en het Dendermondse stadsbestuur.
De plechtigheid wordt ingezet met het Kalleke Step liedje op muziek van Geert Burssens en tekst van Raymond Mestdagh.
Tijdens de academische zitting praat gastspreker Lic. Renaat van der Linden – voorzitter van de Oost-Vlaamse volkskundigen over de “geest en zin der marionetten”.
Beeldhouwer en poppenspeler Stefaan Ponette brengt een markante demonstratie met enkele marionetten.
Dit alles in een mooi versierde zaal met oude poppen uit het Nationaal Museum van Brussel en uit de verzameling van Luc Sanders die zijn Praagse poppen voorstelt.
Zelfs werkjes van kinderen uit het Jeugdatelier die konden genieten van de vooropening op 28 november, waar ze na de voorstelling mochten werken aan maskers, poppen, tekeningen, koppen of collages zijn te bewonderen. Het eerste seizoen wordt een voltreffer want meer dan 1200 bezoekers zijn getuige Kalleke & Co.

1977

Door de bouw van het AC moet het Kalleke Step Theater op zoek naar een nieuwe locatie. Gust overweegt de Abdij van Zwijveke, de Academiezaal en de Vismijn, maar komt uiteindelijk terecht in de Oude Hollandse Kazerne. Deze locatie is niet ideaal, want in 1979 moet “De gefopte rover” tweemaal worden uitgesteld vanwege het winterweer. Op 26 mei speelt Theater Kalleke Step voor het laatst in de Oude Kazerne, met als afsluiter “Baron Niemendal”.

1980

​De vroegere gemeentelijke jongensschool, 2 klaslokalen, berging en een schuur in Grembergen… daar moest Gust het dan mee doen. ​Met man en macht werd er gebroken, stenen gekuist en er volgden heel wat bouw- en renovatiefases. En driemaal is scheepsrecht.

9 mei: Minister van Cultuur Rika De Backer en burgemeester Albert Cool huldigen het theater in. Zelfs Louis Contryn toenmalig directeur van het Mechels Stadspoppentheater.​

Kalleke Step buiten de grenzen…

Kalleke Step haalt zijn fratsen nu ook uit in het buitenland. Hij is meerdere malen te gast in Niënburg – Duitsland en in Murcia – Spanje is hij een onderdeel van de tentoonstelling “de werelddag van het theater” 
En onze marionet krijgt ook bezoek in zijn theater… o.a. van het Salzburger Marionettentheater uit Oostenrijk, het Theaterpädagogisch Zentrum uit Lingen en door de Studienfarth für Puppenspieler nach Flandern . ​

Lees verder in de droom van Joost