De droom van Joost

​Er begon in 2009 iets te kriebelen bij:

  • Joost Dierickx, zoon van Gust, “pop-o-fiel” en waard van het Theatercafé in Dendermonde.
  • Danny De Bock, bezieler en regisseur van de jaarlijkse musicalproducties in het Hemaco (het huidige Oscar Romerocollege).  
  • Yves Heymans, schrijver en regisseur van toneelgroep Gustaaf.

Ze begonnen te fantaseren over al de poppen, de decors en de voorstellingen van vroeger…
André Velleman, de enige overblijvende speler van het eerste uur springt ook mee op de kar.

​April 2011: Het Theatercafé sluit zijn deur voor een week en wordt met een deel van de oude decors en poppen omgebouwd tot een hele grote poppenkast. Resultaat: een succesvolle tentoonstelling.

​Binnen de kortste keren wordt een heel mooi en nieuw team gevormd: de Steppers. Een groep heel enthousiaste vrijwilligers, ondertussen zo een 20 man/vrouw sterk. Een team bestaande uit tekstschrijvers, regisseurs, stemacteurs en poppenspelers en een technische ploeg voor decorbouw, licht en geluid. En dat is ook nodig als je weet dat er voor een productie ongeveer 12 personen op en achter de scène in de weer zijn, voeg daar nog 2 technici aan toe en de vrijwilligers voor bar en kassa…. Kalleke Step is terug springlevend en boeit weer honderden kinderen en volwassenen… In het seizoen 2011 pakt de crew uit met maar liefst 4 nieuwe eigen producties voor jong en minder jong, geserveerd in een heerlijk Dendermonds sausje…

2012: ​Kalleke Step stapt ook de digitale weg op met zijn eigen website en Facebookpagina en is natuurlijk ook op YouTube aanwezig.

Tijdens de voorstellingen wordt ook meer en meer gebruik gemaakt van animatiefilmpjes en op locatie gefilmde scènes met de poppen en de acteurs.

​2013: Vernieuwing podium

Het podium uit 1978 begint te gevaarlijk te kraken onder de “gewichtige” poppenspelers en na 33 jaar dienst wordt het tijd voor vernieuwing.
Enkele “knappe koppen” (hiermee bedoelen we niet qua uiterlijk) gaan rond de tafel zitten en bedenken een volledig nieuw concept dat voldoet aan de behoeften van de spelers.
Voor de uiteindelijk bouw wordt beroep gedaan op de afdeling Hout en Renovatie van Spoor2 uit Hamme.

2014: Archiefbank Vlaanderen

Op 12 september verschijnt Kalleke Step op de Archiefbank Vlaanderen als immaterieel erfgoed in het archief van het Ros Beiaard en de Dendermondse ommegangen.

Intussen was er iemand op een toren in Dendermonde op een idee gekomen… Hij dacht, ferm liedje van Kalleke Step!!!! Hoe zou dat klinken op mijn klokkenspel…?

Beluister het lied van Kalleke Step op de Beiaard

​2015: Mobiele theater 2.0

​Tijdens de bouw van het nieuwe vaste podium in het Kalleke Step Theater begint een nieuw idee op te borrelen. Het mobiele theater heeft door het vele gebruik ook zijn beste tijd gehad en is aan vervanging toe.
Om dezelfde decordoeken en accessoires te kunnen gebruiken worden de verhoudingen van het vaste podium gekopieerd naar het mobiele podium… een huzarenstuk, maar het resultaat mag gezien worden.

2016: Kalleke Step viert feest!

3 September 1976, 20u00 ten stadhuize van Dendermonde: Kalleke Step wordt ingeschreven als burger van de stad. Even daarvoor heeft hij samen met de ‘champeter’ (de eerste 2 poppen) op een geïmproviseerd podium voor het museum zich aan het grote publiek voorgesteld.

September 2016… 40 jaar later is er één en ander veranderd maar niet onze Kalleke Step, hij staat hier weer, in het huis Van Winckel, op pakweg 50m van waar het allemaal begon, midden in het centrum van zijn stad, zijn Dendermonde. Dank aan alle spelers, medewerkers, vrijwilligers, vrienden en sympathisanten die aan dit verhaal hebben meegewerkt. Dank aan de generaties kinderen en volwassenen die ons bezochten. Dank aan de partners van Theater Kalleke Step. Dank ook aan het Stadsbestuur voor de steun in het verleden en het heden. En voor deze viering ook onze dank aan de Dendermondse musea en heel speciaal ook aan CC Belgica.

2018

Katuit 2018… het paste… In de Poepekas opent zijn deuren.

https://www.tvoost.be/programmas/in-de-buurt-in-de-buurt-cafe-in-de-poepekas-70328

2020: Kalleke Step verschijnt op de Ros Beiaardblog van Junes.

2022: Reus Kalleke

Na lang wachten werd 2022 het jaar van de Ros Beiaard ommegang.
Als opwarmer naar dit gebeuren kwam voor het eerst een “immense Kalleke Step” door de straat van Dendermonde. Samen met de Wijkpaarden en reuzen.

Ontmoet ons team

De Steppers bestaan uit een team van poppenspelers, stemmenacteurs en techniekers. Zin om erbij te komen? Kijk zeker eens naar onze vacatures!

Joost

Yves

Marianne

André